Zoete aardappelen: Wat zijn dat & recepten om ze klaar te maken

Waarom de zoete aardappel geen echte aardappel is


De gewone aardappel komt uit de nachtschade familie. De zoete aardappel daarentegen behoort tot de windefamilie. M.a.w. het zijn geen echte aardappels. Het zijn knollen die in de grond zitten en die lijken op aardappels maar zoeter smaken. Zoete aardappels worden ook bataten genoemd.


Waar kweekt men zoete aardappelen


Zoete aardappelen of sweet potatoes worden veel geteeld in Amerika. De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is ondertussen al zowat overal ingeburgerd.
Het zijn standaard aardappelen, dus ze kunnen zowel vroeg als laat geoogst worden.

Ze worden veel geteeld in de zuidelijke Amerikaanse staten, maar ook in Japan en Rusland.

Welke soorten zoete aardappels zijn er


Er zijn 2 varianten van zoete aardappels. 1 met een witte schil en 1 met een rode schil. Allebei kunnen geel vruchtvlees hebben. De regel is hoe roder, hoe zoeter de aardappel en hoe steviger de structuur.
De rode variant bevat meer bèta-caroteen.

Bij welke bereidingen gebruikt men zoete aardappels


In de Westerse keuken wint deze aardappel aan populariteit.
In Canada worden deze zoete aardappels gebruikt bij het maken van frietjes. De Sweet potato Fries. In de Verenigde staten wordt de zoete aardappel vooral opgediend bij Thanksgiving.

Je kan er van alles mee doen. Zo kan je zoete aardappelen poffen, bakken, koken en zelfs pureren.
Hieronder zullen we enkele recepten voor zoete aardappels beschrijven:

Zoete aardappels poffen


Schil de aardappels niet. Was ze enkel even af. Je kan ze in aluminiumfolie poffen of in de microgolfoven. Dat laatste is wel het simpelste. Doe dit op maximaal vermogen voor een 6 à 9 minuten afhankelijk van de grootte van de aardappel.
Prik er om de 3 minuten eens in met een vork om te zien of deze gaar is. Op het einde kan je de schil er gewoon afhalen als je dit wil.

Zoete aardappels koken


Dit is eigenlijk hetzelfde als gewone aardappels koken. Maar je moet ze wel een 15 minuten koken.
Na het koken kan je ze opdienen of er puree van maken. Als je er puree van maakt kan je dit nadien nog in een soep gebruiken. Een soepje van zoete aardappel is ook niet te versmaden.

Zoete aardappels frituren


Om zoete aardappels te frituren doen we hetzelfde als bij gewone aardappels.

Zoete aardappels bakken


Het recept om zoete aardappels te bakken is als volgt. Snijd de aardappel in blokjes. Neem een pan en zet dit op matig vuur en bak de zoete aardappelblokjes gedurende een kwartier. Je kan boter of olie gebruiken.

Zoete aardappelen in de oven


Tot slot kan je zoete aardappels ook in de oven klaarmaken. Voor dit recept warm je de over op tot 180°C. Vet de ovenschaal in en leg er blokjes zoete aardappels op (blokjes van een 2 op 2 cm)

Voila nu heb je enkele recepten om zoete aardappels klaar te maken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten