Aardappelrassen: Veel verschillende soorten aardappelen

Er zijn immens veel verschillende soorten aardappelen. In verschillende groottes, maar ook in verschillende kleuren en vormen. Zo heb je bloemige aardappelen maar ook vastkokende aardappelen. Zoete aardappelen en aardappelen met een natuurlijke smaak.

Hieronder geven we een overzicht van een hele reeks aardappelsoorten:

Bintje

Het bintje behoort tot de vroege aardappelen en is afkomstig uit Nederland (1910)
Je kan deze gebruik voor vele kooktechnieken waaronder bakken, frituren, koken, poffen, puree en nog veel meer.
Hoe ziet deze aardappelsoort er uit? Het bintje is een lange ovale aardappel met lichtgele schil die veel zetmeel bevat.


Desirée

De Desirée behoort tot de standaard aardappelen en is in veel landen verkrijgbaar waaronder Nederland - vanwaar hij afkomstig is -, maar niet België. Is geschikt voor koken, frituren, poffen, bakken en salades te maken.
Beschrijving van dit aardappelras: De Desirée is een ovale aardappel die een rode schil heeft. Het is een stevige aardappel en zou de populairste rode aardappel zijn.


Eigenheimer of Borger

Dit is een standaard aardappel. Deze wordt dus zowel vroeg als laat geoogst. De Eigenheimer is afkomstig uit Nederland en wordt vooral daar gebruikt om te frituren. Voor iets anders gebruik je hem best niet.
Hoe ziet deze aardappelsoort er uit? De Eigenheimer is een ovale aardappel met een witte schil en het vruchtvlees ziet geel. Vooral gebruikt voor frietjes en chips. Dit is een echte frietaardappel.
Nicola

De Nicola is een aardappel die het hele jaar door geoogst wordt. Oorspronkelijk is deze van Duitsland maar ondertussen wordt hij al in veel langer gebruikt.
Hij is geschikt voor zowat alles (bakken, frituren, koken, pureren, poffen, salades)
De Nicola is ook een ovale aardappel met een heel gladde schil en heel geel vruchtvlees (een beetje glazig).
Je kan deze trouwens ook goed bij ons telen.


Vitelotte (ook wel Truffe de Chine of Négresse genoemd)

De Vitelotte is een zeer oude aardappel waarvan men de oorsprong niet kent. Hij is vooral in Frankrijk verkrijgbaar en soms in Engeland.
Hij is vooral geschikt voor te koken en voor in salades te doen.
De Vitelotte valt vooral op door zijn uiterlijk. Het is een lange, smalle aardappel die een paarse (à zwarte) schil heeft. Binnenin is het vruchtvlees ook paars.
La ratte (asperge-aardappel)

De ratte aardappel wordt naast asperge aardappel ook wel de cornichon of prinses aardappel genoemd. Zijn oorsprong ligt in Frankrijk (1872). Het is een vroege aardappel die geschikt is om te koken of in salades te doen. (best in de schil koken)
Het is een aardappel die langwerpig is. Echt een vreemd uiterlijk en vandaar ook de naam Asperge-aardappel. Het vruchtvlees smaakt naar noten. Kan ook koud gegeten worden. Het is de lievelingsaardappel van Franse chef-koks. We hebben nu enkele aardappelsoorten besproken, maar buiten deze rassen zijn er nog een hele hoop andere aardappelrassen (echt honderden). Zo is er ook de zoete aardappel, maar even goed aardappelrassen die helemaal niet zo lekker zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten