Aardappelen (Patatten)

Wat is een aardappel nu eigenlijk

De aardappel of patat is een groente. De wetenschappelijke naam is Solanum Tuberosum. Het is een gewas dat knollen vormt. De meeste planten krijgen bloemen en produceren zaadjes waaruit het nageslacht verder groeit. Maar de aardappel groeit verder uit zijn knollen die ondergronds zitten. De bloem vormt echter wel een groene vrucht waarin ook zaadjes zitten, maar dit wordt bijna nooit gebruikt. Enkel voor nieuwe kruisingen te maken gebruikt men deze zaadjes.
De familie waartoe het aardappelgewas behoort wordt de Nachtschade genoemd. Deze plant heeft bloemen die nadien giftige vruchten vormen. Enkel de ondergrondse knollen zijn eetbaar maar let op want als deze teveel zonlicht krijgen worden deze groen en ook oneetbaar. Let daarom ook op hoe je een aardappel bewaart.

Er zijn maar weinig groenten die op zo een grote schaal gekweekt worden. De aardappel is qua groente de 4de belangrijkste na tarwe, rijst en mais. Dit komt zeker door de grote opbrengst en het feit dat een aardappel weinig nodig heeft om goed te groeien.
Dat de aardappel vandaag de dag zo een belangrijk element in onze voeding is, is te danken door de vele bereidingsmogelijkheden die deze groente heeft: gebakken aardappels, gestoomde aardappels, gekookt, op de bbq en nog veel andere. Hieraan dankt deze knolvormige groente zijn succes. En ook door zijn geschiedenis.

Vandaag de dag heeft de aardappel nog altijd een belangrijke positie in onze maaltijd. Maar vooral ook al kant en klaar product. Denken we dan maar aan frietjes en chips.

Er zijn echt duizenden varieteiten van aardappels. Veel lokale rassen die elk hun eigenschappen hebben. Niet enkel qua smaak, maar ook qua textuur en vorm en kleur zelfs. Een ongekende weelde aan aardappelrassen.

De aardappel is ook een groente die door veel mensen zelf geteeld wordt in hun moestuin. Dit omdat de aardappel gemakkelijk te kweken valt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten