Dat de aardappel voedzaam is, is alom bekend. Maar hoe voedzaam zijn aardappelen nu eigenlijk?
De hele aardappel tot en met de schil is eetbaar. En deze groente is rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.
Het is aangeraden dat 40% van onze caloriehoeveelheid die we dagelijks moeten binnenkrijgen uit zetmeelrijk voedsel bestaat. Met andere woorden aardappelen eten is gezond voor de mens.
Een aardappel bevat 2,1% eiwitten, 1,3% vezels, veel vitamine C en bijna geen vetzuren.
Een aardappel is ook goed voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes (foliumzuur), voor ons zenuwstelsel en hart (kalium) en voor een goed zuurstoftransport doorheen ons lichaam (ijzer).
Vooral nieuwe aardappelen bevatten veel vitamine C. 100 gram nieuwe aardappelen leveren al 20% van onze dagelijkse behoefte aan deze vitamine. Per 100 gram gekookte aardappels krijgen we 15 mg vitamine C binnen. Aardappels zijn dus rijk aan vitaminen. De grote concentratie aan vitamine C verklaart ook waarom vroeger zeelieden die vanuit Amerika terugvoeren naar Spanje of Portugal en aardappels aten niet ten prooi vielen aan scheurbuik.
Bakken of frituren is geen slechte bereidingswijze voor aardappels omdat er dus weinig water wordt gebruikt. Er wordt vaak gezegd dat frieten veel calorieën bevatten. Maar dit is niet waar. Zo bevat 100 gram van een noten-fruit mengsel al meer calorieën dan 100 gram in de oven gebakken friet.
Kortom aardappelen hebben een grote voedingswaarde en zijn vooral een belangrijke bron aan vitamine C.
Een gepofte aardappel bevat al 250 calorieën.
De hele aardappel tot en met de schil is eetbaar. En deze groente is rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.
Uit wat bestaat de aardappel
Een aardappel bestaat voornamelijk uit water (75% of meer afhankelijk van de aardappelsoort). Daarnaast bestaat deze voor 17% uit zetmeel.Het is aangeraden dat 40% van onze caloriehoeveelheid die we dagelijks moeten binnenkrijgen uit zetmeelrijk voedsel bestaat. Met andere woorden aardappelen eten is gezond voor de mens.
Een aardappel bevat 2,1% eiwitten, 1,3% vezels, veel vitamine C en bijna geen vetzuren.
Een aardappel is ook goed voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes (foliumzuur), voor ons zenuwstelsel en hart (kalium) en voor een goed zuurstoftransport doorheen ons lichaam (ijzer).
Aardappels en vitaminen
In veel landen is de aardappel de belangrijkste bron van vitamine C. Dit doordat het een goedkope groente is die quasi overal verkrijgbaar is. Dit ook door de frequentie waarmee aardappels op tafel komen en de hoeveelheid aardappels die per persoon gegeten wordt. En de mens heeft vitamine C nodig want het beschermt ons tegen ontstekingen en houdt onze beenderen, spieren en huid gezond.Vooral nieuwe aardappelen bevatten veel vitamine C. 100 gram nieuwe aardappelen leveren al 20% van onze dagelijkse behoefte aan deze vitamine. Per 100 gram gekookte aardappels krijgen we 15 mg vitamine C binnen. Aardappels zijn dus rijk aan vitaminen. De grote concentratie aan vitamine C verklaart ook waarom vroeger zeelieden die vanuit Amerika terugvoeren naar Spanje of Portugal en aardappels aten niet ten prooi vielen aan scheurbuik.
Hoe je aardappels bewaart of klaarmaakt beïnvloedt de voedingswaarde
Als je aardappels te lang bewaart in een omgeving met licht gaat er vitamine C verloren. Maar ook als je teveel water gebruikt voor het koken of gedurende het koken blijft er minder van deze vitamine over.Bakken of frituren is geen slechte bereidingswijze voor aardappels omdat er dus weinig water wordt gebruikt. Er wordt vaak gezegd dat frieten veel calorieën bevatten. Maar dit is niet waar. Zo bevat 100 gram van een noten-fruit mengsel al meer calorieën dan 100 gram in de oven gebakken friet.
Conclusie voedingswaarde & calorieën van aardappels
Met 100 gram aardappels per dag voorzien we in 20% van onze dagelijkse behoefte aan vitamine C, 5 tot 10% aan onze behoefte van ijzer en magnesium en de helft aan kalium.Kortom aardappelen hebben een grote voedingswaarde en zijn vooral een belangrijke bron aan vitamine C.
Een gepofte aardappel bevat al 250 calorieën.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten