Vroeg of laat oogsten
Je hoeft ook niet al je aardappels in 1 keer te oogsten. Je kan gerust de bovenste knollen al uit de grond halen, terwijl je de diepere aardappels nog wat laat verder laat groeien. Je plant zal niet doodgaan van het rooien van de bovenste aardappels.
Het nadeel van vroeg rooien is dat je kleine aardappeltjes krijgt. Vroege rassen zijn hier dan ook meer voor geschikt. Bij late aardappelrassen wacht je best tot de plant vergaat (tot het loof van de aardappelplant is afgestorven) om dan de aardappels te oogsten.
Als men laat rooit heeft dit als voordeel dat de aardappels langer te bewaren zijn. Dit doordat hun langere groei ervoor gezorgd heeft dat de aardappelschil steviger is. Er is ook een test om te zien of je al kan oogsten. Je haalt een aardappel uit de grond en je wrijft erover. Gaat de schil er gemakkelijk af dan is deze nog niet rijp genoeg.
Hoe rooi je aardappels
Als je echte een hobbyist bent kan je een schop gebruiken, maar de kans dat je daarbij je knollen beschadigt is redelijk groot. Gebruik daarom een spitvork (een soort grote vork) wanneer je jouw aardappels oogst. Je duwt deze op een 35 cm van de plant in de grond en daarna maak je een spitbeweging om de aardappels boven te halen.
wat een goede uitleg hartelijk dank . :)
BeantwoordenVerwijderenWow ik ben in eens heel veel slimmer!!
BeantwoordenVerwijderenik herleef hè!!!
BeantwoordenVerwijderenBen toch weer Wijzer geworden
BeantwoordenVerwijderenAls het loof is afgestorven kun je de aardappels rooien. Mijn vraag is of je het afgestorven loof daarna op de composthoop kunt gooien. Dit i.v.m. evt. schadelijke stoffen die erin zouden kunnen zitten.
BeantwoordenVerwijderen