Aardappelen rooien: Advies & tips bij het oogsten

Na het planten van aardappelen zal je ze vroeg of laat wel moeten rooien. Hoe langer je wacht met de aardappeloogst hoe groter de aardappels. Je mag ook niet te lang wachten want tussen 10 à 15 weken na het planten beginnen de aardappelplanten te sterven. De stengels verschrompelen en de bladeren worden gelig.

Vroeg of laat oogsten


Vroeg oogsten is een 2 à 3 weken na de bloei. Als je aardappelras geen bloemen vormt, dan moet je onderaan de struik aan de bovenste aardappelknollen voelen. Vind je ze groot genoeg dan oogst je ze, indien niet wacht je nog wacht met het rooien van jouw patatjes. In zachte klimaten kan je nieuwe aardappelen al in het begin van de zomer oogsten. Je kan de aarde bovenaan er voorzichtig afhalen om te zien hoe groot ze al zijn. Als ze nog te klein zijn om te rooien dek je de aardappels weer toe met grond.

Je hoeft ook niet al je aardappels in 1 keer te oogsten. Je kan gerust de bovenste knollen al uit de grond halen, terwijl je de diepere aardappels nog wat laat verder laat groeien. Je plant zal niet doodgaan van het rooien van de bovenste aardappels.

Het nadeel van vroeg rooien is dat je kleine aardappeltjes krijgt. Vroege rassen zijn hier dan ook meer voor geschikt. Bij late aardappelrassen wacht je best tot de plant vergaat (tot het loof van de aardappelplant is afgestorven) om dan de aardappels te oogsten.
Als men laat rooit heeft dit als voordeel dat de aardappels langer te bewaren zijn. Dit doordat hun langere groei ervoor gezorgd heeft dat de aardappelschil steviger is. Er is ook een test om te zien of je al kan oogsten. Je haalt een aardappel uit de grond en je wrijft erover. Gaat de schil er gemakkelijk af dan is deze nog niet rijp genoeg.

Hoe rooi je aardappels


Als je echte een hobbyist bent kan je een schop gebruiken, maar de kans dat je daarbij je knollen beschadigt is redelijk groot. Gebruik daarom een spitvork (een soort grote vork) wanneer je jouw aardappels oogst. Je duwt deze op een 35 cm van de plant in de grond en daarna maak je een spitbeweging om de aardappels boven te halen.




5 opmerkingen:

  1. wat een goede uitleg hartelijk dank . :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow ik ben in eens heel veel slimmer!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als het loof is afgestorven kun je de aardappels rooien. Mijn vraag is of je het afgestorven loof daarna op de composthoop kunt gooien. Dit i.v.m. evt. schadelijke stoffen die erin zouden kunnen zitten.

    BeantwoordenVerwijderen